Frågesport om historia Uppslagsbok

Ställ upp i vår lärorika frågesport om historia - du skall svara på 20 frågor, som är ganska svåra, men till din hjälp finns personregistret och den sökmotor (Google), som kan användas på denna nätplats. De faktauppgifter, som finns i personregistret, ger svaren på frågorna.

Ta god tid på dej, skicka sedan svaren, numrerade 1-20, som e-post till oss. Och skickar du in ett mail med 20 rätt, så får du ditt namn publicerat...

Lycka till!

20 rätt har insänts (sedan 081102) av:
Solbritt Karlsson, Arvidsjaur
Sven-Åke Nilsson, Karlshamn
Henrik Garpmo, Kalmar

Sophia Sandberg, Kolbotn Norge

Tony Rehn, Högdalen (Bandhagen)
Siv Juhlin, Stenungsund
Renee Botö, Stenungsund

 

GRATTIS!
 _____________________________________________________________________

Här är frågorna:

1.

Drottning Victoria, Victoria av Baden 1862-1930, var dotter till Fredrik I av Baden. Hennes morfar var Tysklands kejsare Wilhelm I och hennes farmors far var den avsatte svenske kungen Gustaf IV Adolf.

Hon gifte sig 1881 i hemstaden Karlsruhe med Sveriges kronprins Gustaf, blivande kung Gustav V och blev drottning 1907. Under sin tid som drottning var hon långa tider sjuk och vistades utomlands. I slutet av 1920-talet försämras hennes hälsa åter och hon tvingas bosätta sig permanent i Italien. Villan i Rom hade tillhört det grekiska kungahuset, innan den svenska kungafamiljen köpte den - Axel Munthe arrangerade köpet av villan. Vad hette det hus där Victoria bodde och även dog 1930?
 

2.

Eva Magdalena Oxenstierna 1671-1722 var gift med Magnus Stenbock; de var gifta i 26 år. Av denna tid tillbringade hustrun 18 år ensam, bland annat på godset Vapnö i Halland. Magnus brev till hustrun under sin tid ute i fält finns utgivna i tryck.

Eva Magdalena hade en gedigen språklig utbildning, detta låg i tiden. Synen på kvinnlig utbildning var långt mer liberal under 1600-talet än vad den skulle bli under det efterföljande seklet. Impulserna kom i första hand från Frankrike - hovet i Versaille och salongerna i Paris, där man hyllade "la honnéte femme" - en kvinnlig pendang till adelsmannens "le honnéte homme". Den honnetta kvinnan var en elegant adelsdam som behagade sina omgivningar genom språklig förfining och en god överblick över konst, litteratur och politik. Hon var uppvuxen på ett slott – vilket?
 

3.

Magnus Stenbock, som lärde sig krigskonsten i holländsk och kejserlig tjänst, utmärkte sig som chef för Dalregementet i slaget vid Narva 1700. Han deltog därefter framgångsrikt i kriget i Polen.

Som guvernör i Skåne arbetade Stenbock med stor energi på att förbättra förhållandena i den hårt exploaterade provinsen och knöt den på så vis fastare till Sverige. Den danska invasionen av Skåne 1709 lyckades han slå tillbaka 1710 genom segern vid Helsingborg. I Tyskland vann han en betydande seger 1712 över danskarna vid Gadebusch i Mecklenburg.

Därefter inneslöt en överlägsen rysk-sachsisk här honom i fästningen Tönningen. Stenbock måste kapitulera den 6 maj 1713, och till sin död satt han sedan fången på Fredrikshavns kastell norr om Köpenhamn.

Stenbock var en av den karolinska tidens främsta gestalter, och genom sina vinnande personliga egenskaper blev han mycket populär och kallade ’’Måns Bock’’. Men Karl XII var grymt besviken på sin gamle vapendragare och hade ett annat smeknamn på Magnus Stenbock – vilket?
 

4.

När Christina Catharina gifte sig med Gustav Otto Stenbock förde hon med sig en ansenlig förmögenhet in i boet, dels från familjen de la Gardies stora egendomar, dels från dödsboet efter hennes första make, Gustav Ottos gamle stridsbroder Gustav Adolf Lewenhaupt.

Christina Catharina är ett typiskt exempel på dessa stormakttidens svenska "husbondekvinnor" - hon hade som hustru ansvaret för såväl det praktiska som det övergripande ansvaret för husets överlevnad.

Christina Catharina var djupt engagerad i alla de prestigebyggen, som samtiden beundrade greveparet för, exempelvis räknas ett slott utanför Strängnäs som hennes skapelse. Vilket?
 

5.

Boken Codex argenteus utgörs av de fyra evangelierna på gotiska. Översättningen gjordes av biskop Wulfila på 300-talet, just den här boken framställdes dock på 500-talet, troligen i Ravenna för en kung Theoderiks räkning. 1648 blev boken svenskarnas krigsbyte och hamnade i Stockholm.

Vad som av någon anledning är mindre känt är vad som sedan hände med boken. Drottning Kristina (som var mycket generös med statliga medel) gav den till bibliotekarien Isaac Vossius som tog med den hem till Nederländerna. Där köptes den av Magnus Gabriel de la Gardie, som skänkte den till Uppsala universitet, där den hamnade 1669. Vad kallas boken?
 

6.   

Bröllopet för detta par stod den 3 november 1923 i St James kapell i London. De nygifta anlände till Sverige den 10 december efter en månadslång bröllopsresa till Italien och mottogs av hyllningsrop och Göta artilleriregementes musikkår spelar hyllningsmusiken "Sverige". Vem har komponerat musikstycket?

 

7.

Kvinnan i föregående fråga blev drottning i Sverige 1950. Hennes namn?

 

8.

Kirsten Munk tillhörde den danska högadeln och råkade dra till sig Christian IV:s uppmärksamhet. Han var nybliven änkling när han blev upp över öronen förälskad i "hjertets allerkaereste lille Mus", som han kallade henne i ett brev. På nyårsafton 1615, vid en enkel ceremoni, ingick Christan IV i ett morganatiskt äktenskap med Kirsten Munk. Ett morganatiskt äktenskap eller ett "äktenskap till vänster" innebar, att bruden inte kunde bli drottning. Därefter föddes i äktenskapet 12 barn och av deras 5 döttrar gifte sig flera med danska riksråd (t.ex. Corfitz Ulfeldt, Hannibal Sehested). Barnen blev inte prinsar och prinsessor med anspråk på Danmarks tron. Vad hette Kirsten Munks mor?
 

9.

Redan som sjuttonåring blev personen vi söker efter faderns död 1611 myndigförklarad. Han hade då fått en gedigen utbildning av Johan Skytte, en duktig och lärd man med vida intressen. Språkkunskaper var mycket viktiga och prinsen hade två modersmål: svenska och tyska. Med modern talade han tyska och det var också det språk, som han först lärde sig skriva. Så småningom lärde han sig även att tala holländska, franska, italienska och latin flytande. Spanska, engelska och skotska dialekter förstod han också, och dessutom hade han en hel del kunskaper i polska, ryska och grekiska. Vilken är personen?

 

10.

Han gifte sig 1612 med kusinen Maria Elisabet. De nygifta fick aldrig några barn och dog tidigt, redan 1618, vilket "var lyckligt för Sverige" som Alf Henriksson lakoniskt konstaterade. Släktförhållandet innebar inavel och både make och maka visade sig bära den sinnessjukdom, som gick i arv inom Vasasläkten. Namnet på mannen?

 

11.

Den 12 maj 1191 gifte sig denne kände historiska person på Cypern, i staden Limassol. Han var en av ledarna för tredje korståget, under vilket han 1191 erövrade Cypern. Det tredje korståget blev det största någonsin - vid hans sida kämpade de två mäktigaste världsliga ledarna i väst: kejsar Fredrik I Barbarossa av Tyskland och kung Filip II August av Frankrike. Vilken är personen?

 

12.

Engelbrekt Engelbrektsson (ca 1390-1436) hade i ett segerrikt fälttåg erövrat det mesta av södra Sverige. Han var på väg till Stockholm inför ett möte med riksrådet när han, den 27 april 1436, övernattade på en holme i Hjälmaren nära den befästa sätesgården Göksholm. Där angreps och mördades han av en ung väpnare – hans namn?

 

13.

Denne man mördade Rasputin 1916 i S:t Petersburg. Mordet planerades genom en sammansvärjning i hovkretsarna i Ryssland.

Personen vi söker hade studerat vid Oxford och var son till den rikaste kvinnan i Ryssland, vilken också var en svuren fiende till tsaritsan. Han organiserade sammansvärjningen, där han drog in storfurst Dmitrij, en ung kusin till tsaren, och Vladimir Purisjkevitj, en av de mest reaktionära ledamöterna i duman.

Natten mellan den 16 och 17 december 1916 lockades Rasputin till mördarens luxuösa palats i S:t Petersburg och tillsammans med Purisjkevitj sköt man honom. Därefter band man kedjor om kroppen och kastade den i en kanal, där den upptäcktes några dagar senare. Vem var Rasputins mördare?
 

14.

Hon var brorsdotter till det blivande helgonet Birgitta och levde ca 1340-1410 och är begravd i Vadstena. Kvinnans namn?

 

15.

Ulf Gudmarsson (1298-1344), var lagman över Närke, riddare och blev 1335 riksråd. Han var gift med Birgitta Birgersdotter, senare känd som Birgitta den heliga.

Ca 1332 drog Birgitta och Ulf ut på pilgrimsfärd, först till Trondheim och senare till Compostela i nuvarande Spanien. Birgitta var femte generationen i sin släkt som besökte aposteln Jakobs grav. Under resan fick Ulf och Birgitta tillfälle att uppleva Frankrike under hundraårskriget där kristna kungar stred mot varandra. De besökte kloster och kyrkor. Livet bland präster och munkar var inte alltid sådant som hon föreställt sig. På hemvägen blir Ulf sjuk. Väl hemma i Sverige igen bosätter sig makarna på Alvastra kloster, där Ulf dör den 12 februari 1344. Vilken källa har angett detta datum för Ulfs död?
 

16.

Magnus Nilsson, levde c:a 1107 – 1134. Han var kung c:a 1125-1130 och kallades "den starke". Magnus Nilsson var son till kung Niels av Danmark och Inge d.ä.:s dotter Margareta Fredkulla.

Han regerade redan 1120 i Västergötland, men godkändes även som kung av svearna efter mordet på Ragnvald Knaphövde. Omkring 1130 fördrevs han från Sverige av Sverker d. ä. och begav sig då till Danmark, där han blev inblandad i tronstrider. Han lät mörda den danske hertingen Knut Lavard, som var känd för sitt införande av tyska seder, något som Magnus inte kunde acceptera.

Han gjorde uppror mot sin far, kung Niels, och fick stöd av brodern till Knut Lavard, Erik Emmune. Magnus dödades i slaget vid Fotevik i Skåne 4 juni 1134. År 1128 vigdes han med Rikissa av Polen. Var skedde vigseln?
 

 17.

Johan Skytte, 1577-1645 var friherre och riksråd. Han var borgarson från Nyköping och fick studera vid universitet i Tyskland, bl. a. i Marburg. Han blev riksråd år 1617 och år 1622 blev han så kansler för Uppsala universitet. Mest känd är han nog för att han 1622 inrättade "Skytteanska professuren" vid Uppsala universitet och skänkte medel till dess underhåll.

Han tog sig som adlad 1604 namnet Skytte. Men vad hette han från början?
 

18.

Unionsdrottningen Margareta Valdemarsdotter 1353-1412, försökte trygga sitt väldes fortbestånd genom att förena de nordiska länderna till ett rike. Detta förverkligades vid ett möte i Kalmar i juli 1397 i samband med adoptivsonen Erik av Pommerns kröning till kung i alla tre rikena. Margareta och Erik av Pommern var släkt, hur var de släkt? Erik av Pommern var Margaretas ……….

 

19.

I Skåne är staden Ängelholm än idag ett av de synliga bevisen över en dansk kung. Staden grundlades 1516 av denne kung, som flyttade bebyggelsen från Luntertun ute vid kusten, eftersom den var svår att försvara både mot sandflykt och svenskar. Grundaren, den danske kungen, drog egenhändigt upp den nya stadens gränser med en plogfåra. Av Luntertun finns idag bara en kyrkoruin kvar. Vilken var den danske kungen?

 

20.

Carin Bergström har skrivit en biografi om en adelskvinna, som levde under frihetstiden i Sverige. Hennes förste man avrättades för sin delaktighet i kungaparets revolutionsplaner. Hon blev mor, styvmor och änka. När hon blev gammal drog hon och andre maken sig tillbaka till västgötagården Stora Ek och levde lantjunkarliv. Hon var blek och sjuklig. Från den tiden kommer också de mest personliga vittnesmålen om grevinnans liv – hon korresponderade flitigt med Sophie von Fersen, vackre Fersens syster. Vem var kvinnan?


Läs mer >>>